ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εάν είστε υπήκοος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μπορείτε να μείνετε και να εργαστείτε στην Ελλάδα χωρίς άδεια διαμονής. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να μείνετε για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, θα πρέπει να εγγραφείτε και να λάβετε Πιστοποιητικό Εγγραφής ή Πιστοποιητικό Διαμονής (Βεβαίωση Eγγραφής Πολιτών Ευρωπαϊκής Ένωση) στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή στο Γραφείο Αλλοδαπών.
Υπήκοοι του ΕΟΧ
Το προαναφερόμενο πιστοποιητικό διαμονής έχει απεριόριστη ισχύ. Χρειάζεται να προσκομίσετε το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας, τέσσερις φωτογραφίες, αποδεικτικό στέγασης (π.χ. συμβόλαιο ενοικίασης ή τίτλους ιδιοκτησίας), αποδεικτικό ότι έχετε επαρκές εισόδημα (π.χ. τραπεζικές καταστάσεις ή βεβαίωση από τον εργοδότη) και αποδεικτικό κάλυψης ασφάλισης υγείας (κάρτα υγείας της ΕΕ – η οποία έχει αντικαταστήσει τα έντυπα Ε-111 και Ε-121 – ή ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας).
Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής ή το γάμο με Έλληνα υπήκοο, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής (Eγγραφο Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής Πολίτη Ε.Ε ).
Υπήκοοι χωρών εκτός ΕΟΧ
Οι άδειες παραμονής για υπηκόους τρίτων χωρών είναι δύσκολο να χορηγηθούν, εκτός εάν είστε παντρεμένοι με Έλληνα ή με κάποιον ελληνικής καταγωγής. Πρώτα πρέπει να λάβετε βίζα μακράς διαρκείας από την ελληνική πρεσβεία ή το ελληνικό προξενείο στη χώρα καταγωγής σας, προκειμένου να παραμείνετε στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
Όταν φτάσετε στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής (Άδεια Παραμονής) στο πλησιέστερο Γραφείο Αλλοδαπών εντός δύο μηνών.
Οι δικηγόροι μετανάστευσης συνιστούν να υποβάλλετε την αίτηση αμέσως μόλις φτάσετε, ώστε σε περίπτωση καθυστέρησης της άδειας να μην χρειαστεί να εγκαταλείψετε τη χώρα επειδή έχει λήξει η βίζα σας. Πρέπει να προσκομίσετε τη βίζα σας, το διαβατήριό σας συν ένα αντίγραφο, δύο φωτογραφίες, πιστοποιητικό ιατρικής ασφάλισης, πιστοποιητικό υγείας από κρατικό νοσοκομείο (βλ. παρακάτω), αποδεικτικό τοπικής διεύθυνσης (τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμβόλαιο ενοικίασης), τη σύμβαση εργασίας σας (εάν υπάρχει) και απόδειξη ότι μπορείτε να συντηρήσετε οικονομικά τον εαυτό σας. Όλα αυτά τα έγγραφα πρέπει να υποβληθούν στα ελληνικά. Η αρχική άδεια διαμονής ισχύει για ένα έτος, διάρκεια μετά την οποία μπορεί να ανανεωθεί για πέντε έως δέκα έτη.
Το 2013, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο που παρέχει στους υπηκόους τρίτων χωρών και στα μέλη της οικογένειάς τους άδεια διαμονής όταν αγοράζουν ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω. Εάν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου παραμείνει αμετάβλητο, η άδεια διαμονής μπορεί να ανανεωθεί για πέντε έτη. Στην περίπτωση αυτή, η περίοδος διαμονής δεν έχει σημασία. Ωστόσο, αυτού του είδους η άδεια διαμονής δεν περιλαμβάνει απαραίτητα το δικαίωμα απασχόλησης.